Vila Cruzeiro is één van de meest beruchte sloppenwijken van Rio de Janeiro. Mensen leven er in armoede, te midden van een drugsoorlog. Onder het bewind van de voormalige, extreem-rechtse president Jair Bolsonaro zijn de schietpartijen tussen de politie en trafikanten alleen maar toegenomen.
De wijken gaan gebukt onder het geweld en daar zijn kinderen het grootste slachtoffer van. Kinderen zijn daar het grootste slachtoffer van. Fabienne Haerinck en Roel Nollet brengen de wijk in beeld door de ogen van de kinderen die er wonen en onderzoeken de zin en onzin van de ‘War on Drugs’.
'De jongens van Vila Cruzeiro' is een beklijvend portret van mensen die amper de kans krijgen om hun verhaal te doen. Voor de meeste journalisten is het onmogelijk om de wijken binnen te komen. Ook in Vlaanderen wordt -op kleinere schaal- een war on drugs gevoerd. In deze film onderzoeken de makers waar zo'n doorgedreven beleid toe kan leiden en wat we daaruit kunnen leren.
PANEL
Na de film gaan we in gesprek met een panel over de thema's die in de documentaire aan bod komen, maar dan toegepast op de Europese, Vlaamse en Gentse context.
Hoe kijkt politie hier naar het drugfenomeen en welke acties vloeien daaruit voort? Hoe ervaren personen met een verslaving dit? Moeten we drugsverslaving en zelfs kleinschalig dealen niet eerder zien als symptomen van dieperliggende maatschappelijke processen als armoede en ongelijke kansen en dringt er zich dus geen andere visie op? En is ons drugbeleid wel humaan genoeg?
In het panel zetelen o.a. Steven Debbaut (UGent en VUB), Bob De Vos (OpStap – ervaringsdeskundige), Filip De Sager (drugcoördinator Stad Gent) en Hassan Ben Azouz (hoofdinspecteur politiezone Gent).
De documentaire is een productie van internationaal journalistencollectief ‘The Redhorse Collective’ en werd gemaakt met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, Equator vzw en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
Dit event is een samenwerking van Stad Gent, Oxfam Wereldwinkel Gent, UGent Human Rights Research Network (HRRN) en Avansa regio Gent.