Zij brengt haar in contact met Osmond (John Malkovich), een al even gemene fortuinjager. Isabel valt voor zijn charmes, maar hun huwelijk ziet er anders uit dan ze zich haar voorgesteld. De onbevreesde en gepassioneerde jonge vrouw verandert gaandeweg in een angstige en ongelukkige dame die tevergeefs haar kille echtgenoot probeert te behagen.

De Nieuw-Zeelandse cineaste Jane Campion (The Piano) baseerde haar doorwrochte film op het gelijknamige boek uit 1881 van Henry James. De hypnotiserende eerste beelden van Campions film lijken echter ode te brengen aan de jaren 70: zwart-witte close-ups, slow-motion, 'hippie' kledingstijl en openhartige teksten lijken eerder de opmaat voor een documentaire uit dat tijdperk dan een 19e eeuws kostuumdrama. Anderzijds geven de ondefinieerbare, spannende muziek en de onbeschroomde blikken, juist een tijdloze dimensie aan het geheel. 

Met het portret van Isabel Archer voegt Campion een vierde portret toe aan haar reeks van karaktertekeningen van vrouwen die niet passen in het hen opgelegde keurslijf en proberen een eigen weg te vinden. Nicole Kidmans snelle, hoekige en jongensachtige bewegingen in de lange 19e eeuwse jurk ontdoen het beeld van een Jane Austen-romantiek. Intens acteerwerk.


Keuze van Ward Verrijcken

Deze film speelt momenteel niet.